Tips om een eenwieler te kopen

Welke maat eenwieler moet ik kopen?

Welke maat eenwieler je moet kopen is een logische vraag! Net als bij een gewone fiets moet je niet een te grote of te kleine aanschaffen. Bij de eenwielers wordt niet gekeken naar het frame, maar naar de wielmaat!  De wielmaten variëren van 12 tot wel 26 inch. Over het algemeen bepaalt de beenlengte de wielmaat. De fietsen zijn echter wel in hoogte verstelbaar, dus je kunt altijd iets afwijken. Ben je van plan langere afstanden te fietsen, adviseren we je om zo groot mogelijk te kopen.

Om de juiste maat te bepalen, moet je eerst je beenmaat opmeten, en dan gaat het om de BINNENMAAT. Dus van je kruis tot je hak.

  • 12 inch fiets: Binnenmaat 47 cm – 60 cm (kinderen tot ong. 5 jaar *)
  • 16 inch fiets: Binnenmaat 51 cm – 70 cm (kinderen van ong. 5 tot 8 jaar *)
  • 20 inch fiets: Binnenmaat 61 cm – 82 cm (vanaf 8 jaar *)
  • 24 inch fiets: Binnenmaat 70 cm – 90 cm

* De leeftijd is indicatief, meet altijd de beenmaat op.

Zithoogte bepalen

De eenwielers via eenwieler-kopen.nl komen in een doos aan. Je moet hem zelf nog even in elkaar zetten. Dit is een klusje van niets en duurt je maximaal 10 minuten! Dan is het tijd om de fiets in de juiste stand te zetten. Eigenlijk is het instellen erg makkelijk. Het zadel heeft de juiste hoogte als je been bijna gestekt is, als het pedaal beneden staat.

Een handige truc is dit: Ga rechtop staan met de eenwieler voor je en zorg ervoor dat 1 trapper onderaan staat. Buk nu voorover en leun met je borst op het zadel en laat 1 arm zakken. Als je vingertoppen nu bij de as van de trapper kan, staat je zadel juist.

Opstappen op je eenwielfiets

De eenwielfiets is gekocht en in elkaar gezet, het zadel staat juist en nu is het tijd om op te stappen. Je zal merken dat het niet heel makkelijk is, maar geen nood: het leert snel!saddle
Zorg er voor, dat je goed op je zadel gaat zitten (je ziet immers niet meteen wat de voorkant van een eenwielfiets is, toch?) De zadels zijn meestal breder aan de achterkant en aan de voorkant zit vaak een steun. Deze zit er niet voor niets! Gebruik deze in het begin!

Het makkelijkste is om te beginnen met iemand samen of gebruik een hek of paal. Hou het hek vast en ga op je fiets zitten. Hou je zadel vast met 1 hand voor steun. En nu is het belangrijk dat je NIET naar je wiel gaat kijken, maar recht vooruit. Je moet je evenwicht gaan houden en dat kan alleen als je recht vooruit kijkt.

En nu voorzichtig proberen en een stukje te fietsen. Het zal in het begin wat krampachtig gaan en je zal regelmatig opnieuw moeten opstappen. Geen nood, onze fietsen kunnen wel tegen een stootje. Probeer wat meters te maken naast een hek of iemand en dan langzaam maar zeker loslaten.

Normaal duurt het een paar uur voordat je op eigen kracht en zonder hek op een eenwieler kan fietsen. Daarna is het een kwestie van veel doen en je zal merken dat je er niet meer over na hoeft te denken en je zo alle kanten op fietst.

Veel plezier !!